Zbrane potrebščine v Bosni

Humanitarna akcija z mednarodnega piknika navijačev FC Barcelone

"Poročilo"

 

Untitled

 

 

 

Kot je najbrž vsem že poznano, smo na našem »Srečanju Peny FC Barcelone Srednje Evrope« 14.06.2014 v Žalcu v duhu »mes que un club« delovali tudi humanitarno in smo med drugim organizirali zbiranje sredstev za pomoč poplavljenim območjem v Bosni in Srbiji, pri čemer je bil odziv več kot odličen, saj smo skupaj z belgijskimi in slovaškimi culeji zbrali skoraj tono materialnih sredstev.

Kar nekaj ljudi dobre volje nam je po našem pripovedovanju o dogodkih na pikniku in pa predvsem o humanitarni akciji namenilo še nekaj denarnih sredstev, s katerimi smo nabavili dodatna materialna sredstva, za katera smo iz prve roke izvedeli, da jih ljudje na poplavljenih območjih resnično potrebujejo. Nakup smo po dogovoru s Hofer Slovenija opravili v njihovi žalski poslovalnici, pri čemer so tudi oni delovali dobrodelno, saj so za tokratni humanitarni transport podarili cel karton konzervirane hrane in že pripravljenih jedi, obenem pa so nam obljubili pomoč tudi v prihodnje. Nekaj pomoči so nam pripeljali tudi iz Šentjurske enote Rdečega križa.

 

roba

 

 

 

Po dokupu hrane in higienskih pripomočkov smo nato v našem začasnem "skladišču" (beri: kletnih prostorih bloka v Žalcu) vse blago pregledali, sortirali, ustrezno spakirali, označili in pripravili za prevoz. Uredili smo še potrebne prevozne in carinske dokumente, brezplačno cestnino po hrvaških avtocestah in obvestili pristojne institucije v Bosni, da prihajamo.

 

nalaganje1

nalaganje

 

Po nekaj tehničnih preglavicah, povezanih s carinskimi in špedicijskimi pregledi, smo v nekaj dneh dokončno dogovorili tako najem kombija s šoferjem, datum prevoza kot tudi termin izročitve zbranih sredstev na točno določen naslov. V sodelovanju z Rdečim križem Žalec, ki nam je v celoti pokril stroške prevoznika, in Crvenim krstom Doboj smo sicer ves transport speljali pod njihovim okriljem, a končni naslovnik celotne zbrane pomoči je bilo Društvo za pomoč otrokom s posebnimi potrebami Doboj (Udruženje Djeca sa posebnim potrebama Doboj).

Opremljeni z vsega skupaj več kot tono humanitarne pomoči, dobro voljo ter željo pomagati ljudem smo se Duška, Tanja in šofer Jernej v blaugrana barvah dne 01.07.2014 v zgodnjih jutranjih (skoraj nočnih) urah odpravili proti Doboju v BIH, za katerega smo se predhodno prepričali, da je eno izmed območij, ki je bilo najbolj poplavljeno in je kot tako tudi najbolj potrebno pomoči.

 

potDoboj

 

Brez čakanja in komplikacij na meji sicer ni šlo, a vendarle smo odločeni pomagati v popoldanskih urah končno prispeli do tamkajšnje osnovne šole Vuk Stefanović Karadžić, v kateri so nas že nestrpno pričakovali člani Društva za pomoč otrokom s posebnimi potrebami.

 

drustvo2

 

 

S skupnimi močmi smo materialno pomoč enakovredno razdelili med posameznike, nekaj sredstev pa smo pospravili v zgornje prostore osnovne šole, kjer ima Društvo tudi svoj sedež. Preostala sredstva, predvsem šolske potrebščine, bo namreč Društvo med svoje člane razdelilo skupaj z učbeniki in zvezki, ki jih že imajo pripravljene za novo šolsko leto.

 

raztovatjanje

 

 

Nedvomno lahko rečemo, da naše malo nekomu pomeni veliko… in v tem primeru naše malo pomeni veliko 19 družinam z otroci s posebnimi potrebami.

 

drusPosebnePotrebe

 

Med to našo »misijo« pa smo se prepričali, da je "duh Barcelonizma" še kako prisoten tudi v državah južneje od nas, saj so nas ljudje (med drugim tudi cariniki) sprejeli z veliko mero odobravanja, veselja in spoštovanja, sploh glede na dejstvo, da smo več kot uspešno povezali šport in humanitarnost.

 

cariniki

 

Kljub dolgi vožnji, naporni birokraciji in utrujenosti, je na koncu dneva bilo pomembno le to, da smo po svojih najboljših močeh pomagali posameznikom, ki so te pomoči resnično potrebni.

 

zadnja

 

 

Iskren stisk roke in solza v očeh človeka, ki je to našo pomoč prejel, je nedvomno neprecenljivo poplačilo truda vseh nas, ki smo kakorkoli sodelovali pri tej akciji.

S toplino v srcu in nasmeškom na ustnicah - hvala in bravo vsem. Mes que los cules.

Duška Kondić, Žalec, 02.07.2014

Lestvica

Team
Played Points
1 FC Barcelona 25 63
2 Atletico Madrid 25 55
3 Real Madrid 25 54
4 Villarreal 25 49
5 Sevilla 25 41
6 Celta de Vigo 25 38
7 Eibar 25 36
8 Athletic Bilbao 25 35
9 Real Sociedad 25 33
10 Deportivo 25 32
11 Valencia 25 31
12 Málaga 25 31
13 Real Betis 25 27
14 Getafe 25 26
15 Rayo Vallecano 25 25
16 Espanyol 25 25
17 Sporting Gijon 25 24
18 Las Palmas 25 21
19 Levante 25 20
20 Granada 25 20

Politika piškotov