Blaugrana in grb

Blaugrana. S to besedo dostikrat, tudi pri nas, poimenujejo Barcelono. Toda zakaj? Kaj pomeni ta beseda? Kakšna je simbolika grba  FC Barcelone? Kako so se z leti spreminjali dresi, kako grb? Vse to in še več boste izvedeli v spodnjih vrsticah.

 

Identiteta vsakega kluba, institucije gre z roko v roki s simboli le tega. Barcelono tako najbolje predstavljajo trije simboli. Grb, dresi in himna. Vsak navijač, ki bo slišal El Cant del Barça ne bo ostal ravnodušen. Vsak navijač, ki bo dres Barcelone in pri srcu nosil grb, se bo počutil ponosnega. In ravno to je naloga simbolov ne samo Barcelone, ampak vsakega kluba. Občutek povezanosti, pripadnosti, ponosa. 

 

DRES 

 

Škrlatna in modra sta del Barceloninega dresa že več kot sto let, in klub je znan pod psevdonimom "Blaugrana" zaradi prevoda the dveh barv v katalonščini. Kljub temu, da so majice skozi zgodovino ostajale dokaj konstantne, kar se tiče barv pa so bile hlačke prvih deset let obstoja kluba bele barve, nato črne, nato pa od leta 1920 dalje modre. 

 

Obstaja kar nekaj teorij, zakaj so si pri Barçi izbrali ravno ti dve barvi, ampak znatnih dokazov, da sta bili škrlatna in modra izbrani zaradi kakšne posebne simbolike, ni. 

Večina teorij je povezanih z ustanovitvijo in temelji kluba. Na primer, mnogo let so trdili da je Barcelona "posvojila" barve od švicarskega kluba, ki ga je Juan Gamper ustavil v letih pred Barço.

 

Obstaja še ena, seveda nedokazana teorija, da so ustanovitelji izbrali te barve zaadi neverjetne popularnosti modrih in rdečih računovodskih svinčnikov.

To sta le dve od mnogih teorij, katera je resnična, če sploh katera, verjetno ne bomo nikoli zagoto vedeli, kar pa lahko trdimo z zagotovostjo pa je, da je Barçin "blaugrana" dres postal eden najbolj prepoznavnih dresov v nogometnem svetu.

 

 

GRB

Od trenutka, ko je bila Barça ustanovljena, je imel klub svoj znak, ki so ga igralci ponosno nosili na majicah. Na začetku je bil to grb mesta Barcelone, v obliki diamanta, razdeljen na štiri dele, na vrhu katerega je bila krona ter netopir, okoli pa sta bili dve veji, lovorjeva in palmina. Ravno ta grb je bil že v zgonjih letih obstoja kluba jasen znak, na povezanost z mestom v katerem je bil klub ustanovljen. 

 

 

Prvoten grb je ostal nespremenjen vse do leta 1910. Kmalu po tem, ko je Gamprer rešil klub pred veliko krizo leta 1908, je bila sprejeta odločitev, da bo klub dobil popolnoma svoj prepoznaven grb.  Leta 1920 je klub tako organiziral tekmovanje med vsemi člani, ki so imeli predloge za nov grb. Zmagovalec je bil Carles Comamala, ki je za klub igral med leti 1903 in 1912, ki je bil poleg tega, da je bil študent medicine, še odličen umetnik. Tako je nastal grb, ki obstaja (z manjšimi spremembami skozi zgodovino, še danes.) Grb ima skledasto obliko in je razdeljen na štiri dele. Zgornja dva dela sta še vedno namenjena križu Sv.Georga in rdeče-rumenim stolpičem, kar sta dva najbolj prepoznavna znaka Barcelone in Katalonije. Začetnice imena kluba se pojavijo na sredini, spodaj pa so prepoznavne Barclonine "blaugrana" barve in pa žoga. Torej, imamo grb, ki predstavlja in spoštuje športne razsežnosti kluba kot tudi njegovo povezanost z mestom in regijo v kateri deluje. 

 

 

Lestvica

Team
Played Points
1 FC Barcelona 25 63
2 Atletico Madrid 25 55
3 Real Madrid 25 54
4 Villarreal 25 49
5 Sevilla 25 41
6 Celta de Vigo 25 38
7 Eibar 25 36
8 Athletic Bilbao 25 35
9 Real Sociedad 25 33
10 Deportivo 25 32
11 Valencia 25 31
12 Málaga 25 31
13 Real Betis 25 27
14 Getafe 25 26
15 Rayo Vallecano 25 25
16 Espanyol 25 25
17 Sporting Gijon 25 24
18 Las Palmas 25 21
19 Levante 25 20
20 Granada 25 20

Politika piškotov