Začetki FC Barcelone

1899! Leto, ki je postalo z zlatimi črkami zapisano v srcih navijačev FC Barcelone. Leto, ki je spremenilo razvoj nogometa, razvoj klubov, razvoj Barcelone. Leto, ko je bila ustanovljena FC Barcelona! Kako in zakaj je prišlo do ustanovitve, kdo je ustanovitelj, kakšni so bili začetki in kakšen zgodnji razvoj kluba, si lahko preberete v spodnjih vrsticah.

 

 

Novembra leta 1899 je gospod z imenom Hans Gamper skupaj s prijatelji ustanovil klub, ki danes velja za enega največjih na svetu. Švicar in njegovi športni prijatelji so se ukvarjali z mnogo športi, gimnastiko, atletiko in tudi nogometom in se zato odločili, da za potrebe igranja nogometa in zaradi nogometnih ambicij ustanovijo klub. V zgodnjih letih so klub vodili in zanj igrali eni in isti ljudje. Čeprav je veliko igralcev in članov odbora prihajao iz tujih držav, je že od samega začetka v klubi igralo in ga vodilo kar nekaj domačinov. To se je poznalo že od ustanovitve, saj so klub poimenovali po mestu, kjer je bil ustanovljen, odražalo pa se je tudi na grbu (križ Sv.Georga, ki je svetnik Barcelone, vzorec katalonske zastave).

 

USTANOVITEV IN PREŽIVETJE (1899-1909) 

 

Ustanovitev kluba s strani mladih tujcev in Kataloncev (vodja Gamper) je bila posledica vedno večje popularnosti nogometa in ostalih britanskih šprtov, širom Evrope. To je razlog, zakaj je imel klub že od nekdaj medkulturno sodelovanje, hkrati pa je bil (in še vedno je) močno povezan s tradicijo Barcleone in Katalonije. Ker so mladci bili aktivni na veliko športnih področjih in ker je popularnost ekipnih športov iz leta v leto rastla, se klub ni osredotočil samo na nogomet, temveč je pokrival več športnih področij. 

 

 

Juan Gamper, ustanovitelj kluba, je bil inspiracija in gonilna sila za delovanjem privh 25 let od ustanovitve dalje Njegova pripadnost FC Barceloni je segala mnogo dlje od tega, da je bil igralec, direktor in predsednik. 

 

BOJ in ZMAGA (1909-1919)

 

Novembra leta 1908 je bil klub v težavah, saj ga je 38 članov nameravalo zapustiti. Gamper je bil odločen, da bo klub obdržal na trdnih temeljih, tako da je prvič postal predsednik FC Barcelone. 

To je zaznamovalo novo ero v klubski zgodovini, FC Barcelona se je razširila ne samo na nogometnem področju, temveč na področju kulturne dediščine mesta in regije. V tem obdobju je prihajalo do mnogo sprememb, od krepitve organizacije kot take (s porastom uradnih članov), do spreminjana statutov ter pridobitvijo prvih uradnih nogometnih zelenic. istočasno pa je vedno večja prepoznavnost kluba skupaj s športnimi uspehi pripomogla k temu, da se je igra, ki je bila svetovni fenomen, spremenila od amaterske do profesionalne.

 

Klub je rastel zelo hitro. Število članov je iz 201 (1909) narastlo na 2.973 v samo desetih letih. V tem časi je Barça postavila temelje za to, kakšen nogometni klub želi biti. Sedaj je stvar prerastla prvotne sanje ustanoviteljev, ki so klub ustanovili leta 1899. FC Barcelona je tukaj, da ostane. 

 

BOJ Z ZGODOVINO (1930-1939)

 

FC Barcelona se je zavezala socialnim, političnim in kulturnim reformam, ki jih je začela Republikanska katalonska vlada. Uradna klubska izjava je oktobra leta 1932 podala jasno stališče FCB v zvezi s to tematiko: "Priljubljenost našega kluba nedvomno vključuje elemente, ki niso neposredno povezani s športom." Udeležba v političnih in kulturnih dejanjih je bila del obveznosti. 

 

Na začetku državljanske vojne so bili zaposleni v klubu soočeni z grožnjo, da jim bo le ta odvzet, kar je pripeljalo do tega, da so sprejeli pomembno obločitev, da se ne bodo ločili od prejšnjega predvojnega vodstva. 

 

 

1930-a leta so bila zaznamovana s politično nestabilnostjo in splošno krizo, ki je terjala davek tudi pri FCB. V tem obdobju je klub pretrpel ničkoliko katastrofalnih dogodkov, od smrti Juana Gamperja, druge španske republike, španske državljanske vojne in pa umora predsednika kluba Josepa Suñola. Če povzamem, bilo je obdobje negotovosti, kar se je poznalo z upadom članov in prekinitvijo pogodb s prenekaterimi igralci. 

 

LETA VZTRAJANJA (1940-1949)

 

Prva leta po državljanski vojni so bila za klub najtežja, vendar je le-ta trudil ostajati zvest svoji identiteti kljub težkim razmeram. Klub se ne bo predal brez boja. Identiteta kluba je bila spremenjena zaradi neusmiljenega zatiranja in čistk s strani vojske in oblasti. To se je odražalo tudi na igralcih, vsi ki so odšli na "turneje" po Mehiki, ZDA so bili suspendirani za dve leti. Mnogi igralci so bili celo izgnani v tujino. Spremenjen je bil grb in ime, saj trenutni niso bili dovolj "španski", predsedniki kluba pa so bili skrbno izbrani s strani oblasti. 

 

 

Oblikovanje ekipe v prihajajočih letih in zmage ter osvojitve naslovov v '50ih letih pa so kazali pozitivne obete. Za mnoge ljudi so ravno tekme Barçe na Les Corts predstavljale oazo svobore in miru v letih strahu, bede in represije. 

 

Tako je torej v zgodnjih letih izgledalo stanje pri FC Barceloni. Povzamemo lahko, da je klub že od samega začetka doživljal vzpone in padce, vedno pa je držalo eno. Ne glede na vse zunanje okoliščine, se je potrebno držati svojih lastnih načel in biti ponosen na svojo indetiteto. 

 

MES QUE UN CLUB!

 

Lestvica

Team
Played Points
1 FC Barcelona 25 63
2 Atletico Madrid 25 55
3 Real Madrid 25 54
4 Villarreal 25 49
5 Sevilla 25 41
6 Celta de Vigo 25 38
7 Eibar 25 36
8 Athletic Bilbao 25 35
9 Real Sociedad 25 33
10 Deportivo 25 32
11 Valencia 25 31
12 Málaga 25 31
13 Real Betis 25 27
14 Getafe 25 26
15 Rayo Vallecano 25 25
16 Espanyol 25 25
17 Sporting Gijon 25 24
18 Las Palmas 25 21
19 Levante 25 20
20 Granada 25 20

Politika piškotov