Vedno sodniki!

UEFALONA, UEFALONA, UEFALONA. Navijači Barçe po skoraj vsaki tekmi poslušamo ali beremo očitke, da naši ekipi (če zmaga) pomagajo sodniki. Če izgubi, je kriva sama. Seveda. Vedno. 

Nasprotniki Barcelone, in ni jih malo, vedno znova poudarjajo, da brez sodniške pomoči ne bi le ta osvojila toliko lovorik, kolikor jih v zadnjih letih je. Ampak nekaj je seveda treba govoriti in pisati o ekipi, ki je osvojila vse kar se osvojiti da, ki ima v svojih vrstah najboljšega nogometaša vseh časov in zavidanja vreden igralski in trenerski kolektiv. 

 

Kot Culejka sem seveda subjektivna in pristranska, vendar sama zase vem, da sem, potem ko se glava ohladi, sposobna kritičnega razmišljanja in objektivne ocene določene (sporne situacije), ki se zgodi na tekmi. Nekateri pa žal tega nikoli niso bili in ne bodo sposobni, saj so zaslepljeni s strani sovraštva do kluba, igralcev in pa medijev, ki mnogokrat le prilivajo olje na ogenj. 

 

Sodniške napake so se dogajale in se bodo, ampak enkrat v korist ene, drugič druge ekipe. Seveda "hejtrji" ne bodo nikoli priznali, da je bil naprimer gol Zlatana Ibrahimovića v lanskoletnem četrtfinalu proti PSGju dosežen iz globokega prepovedanega položaja. Ne bodo priznali, da je bila Barcelona v LaLigi ničkolikorat oškodovana zaradi spornih sodniških odločitev. Nenazadnje, ne bodo priznali niti, da je bila kljub zmagi, na zadnji tekmi osmine finala Lige prvakov oškodovana za enajstmetrovko, zaradi igranja z roko, v prvem polčasu in pa za razveljavljen gol zaradi "prepovedanega položaja". Vsi pa govorijo o "nepravično" dosojeni enajstmetrovki po prekršku nad Messijem, na robu kazenskega prostora, čeprav je bila situacija jasna. Pravtako tudi pravila. Vsi se spomnijo spornih odločitev iz leta 2009, ko je Barcelona izločila Chelsea. Zanimivo, kajne? Uefalona, seveda. Ti isti pa pozabljajo, kolikokrat so njihovi ekipi pripomogli sodniki do kakšne zmage. 

Zaradi rivalstva z večnim tekmecem iz Madrida se ne bi spuščala v podrobnosti iz El Clasicov, bi pa omenila je dejstvo, da danes na lestvici La Lige situacija ne bi bila takšna kot je, če ne bi tekmec prejemal enajstmetrovk v dar, kakor otrok darila na božično jutro. Ne bi bila ista, če ne bi bilo spornih zadetkov, ko je pet igralcev tega istega kluba stalo v prepovedanem položaju, ko je bil neregularno dosežen zadetek. Naštevala bi lahko še in še..

 

Kljub temu pa je dejstvo, da za sodniške napake ne moremo kriviti nobenega kluba, igralca, trenerja. To je tisti človeški faktor, ki dela nogomet še toliko bolj zanimiv. Konec koncev, če si dovolj dober, lahko premagaš vsako ekipo, s sodniki vred. Ko se stvari poklopijo, pač se..Še pregovor pravi: "Sreča spremlja hrabre!"

Lestvica

Team
Played Points
1 FC Barcelona 25 63
2 Atletico Madrid 25 55
3 Real Madrid 25 54
4 Villarreal 25 49
5 Sevilla 25 41
6 Celta de Vigo 25 38
7 Eibar 25 36
8 Athletic Bilbao 25 35
9 Real Sociedad 25 33
10 Deportivo 25 32
11 Valencia 25 31
12 Málaga 25 31
13 Real Betis 25 27
14 Getafe 25 26
15 Rayo Vallecano 25 25
16 Espanyol 25 25
17 Sporting Gijon 25 24
18 Las Palmas 25 21
19 Levante 25 20
20 Granada 25 20

Politika piškotov