Slovo Carlesa Puyola

Naslednjo sezono bomo nogometni navijači priča nečemu, kar se ni zgodilo od konca sezone 1998/99, nekateri, mlajši med nami, pa bodo to videli sploh prvič. Carles Puyol, ikona katalonskega kluba, namreč ne bo več oblekel dresa Barcelone in bo tako zaključil svojo igralno kariero pri katalonskem velikanu. Kje, če sploh, jo bo nadaljeval ni znano.

Puyol je član prvega moštva FC Barcelona od sezone 1999/2000 in kapetan od sezone 2004/05, od upokojitve Luisa Enriqueja. V nogometnih krogih Puyol nikoli ni veljal za enega izmed najbolj talentiranih igralcev na igrišču, ampak to pomanjkanje je nadomestil z neverjetno delavnostjo in odločnostjo, zaradi česar ni postal le eden najpriljubljenejših igralcev, ampak eden najboljših branilcev v zgodovini kluba.

V svoji karieri je osvojil šest naslovov španskega prvaka in prav tolikokrat zmagal v španskem superpokalu. Trikrat je bil član ekipe, ki je osvojila najprestižnejše klubsko tekmovanje, Ligo prvakov, po dvakrat pa je osvojil španski pokal, evropski superpokal kot tudi klubsko svetovno prvenstvo. V srca navijačev kluba se je Puyol vtisnil zaradi različnih stvari, med katerimi sta gotovo visoko na seznamu njegova delavnost in nepopustljivost. Ampak njegova gesta po finalu lige prvakov leta 2011, ko je prepustil kapetanski trak Éricu Abidalu in s tem čast dviga pokala, je gotovo ena najlepših potez, kar jih je katerikoli kapetan naredil v nogometni zgodovini.

Puyol je nekoč izjavil:“Nimam tehnike Romária, hitrosti Marca Overmarsa ali moči Patricka Kluiverta, ampak delam bolj. Sem kot študent, ki ni zelo pameten, ampak se uči za svoje izpite in je na koncu dober“.

Skozi svojo slikovito kariero je zamenjal številne partnerje v sredi obrambne linije; prišli in odšli so: Abelardo, Frank de Boer, Rafael Márquez, Oleguer, Edmílson, Gabriel Milito, Éric Abidal ter mnogi drugi. Ampak največji izziv s strani soigralca mu je prav gotovo predstavljal mlad in vihrav centralni branilec, ki se je klubu pridružil pred sezono 2008/09. To je bil Gerard Piqué, ki ga je Puyol vzel pod svoje okrilje in ko sta ta dva skupaj varovala prostor pred Victorjem Valdésom, so nasprotniki le redko dosegali zadetke. Puyol je namreč neprestano govoril Piquéju naj ostane zbran in osredotočen na tekmo, tudi takrat, ko je Barcelona vodila 6-2 na Santiagu Bernabeu. Piqué se rad spomnil dogodka, ko se je Puyol vrnil po eni izmed njegovih mnogih poškodb. Sredi tekme je rekel Puyolu, da ga je zelo pogrešal, ta pa mu je odvrnil:“Utihni in se koncentriraj!“.

Zaradi takšnih in tej podobnim izjavam je Puyol dobil sloves enega najtrših delavcev na igrišču, ki je s pomočjo svoje neomajne odločnosti lahko premostil vse ovire. Toda v zadnjih letih Puyol nikakor ni mogel ostati zdrav, v zadnjih šestih sezonah namreč ni nikoli igral več kot 48 tekem v eni sezoni, od tega pa dvakrat niti ni uspel doseči znamke 30-ih tekem. Xavi, ki je po starosti primerljiv s Puyolom, v teh letih le eno sezono ni nastopil več kot 50 krat, lani ko je odigral 48 tekem.

Letošnja sezona bo kot kaže še ena poškodb polna sezona za Puyola, ki nikakor ne uspe biti fizično pripravljen za dve zaporedni tekmi, ki niso teden dni narazen. To je Barcelono ne le prikrajšalo za Puyolovo borbenost na igrišču, ampak je s tem Piqué ostal brez svojega mentorja in „čuvaja“, kar je Barcelono stalo precej golov. Nihče namreč ne zna Piquéja obdržati skoncentriranega skozi celotno tekmo. Edini, ki je ob Puyolu imel to moč, je bil Abidal, ki pa je bil primoran zapustiti klub in zdaj brani barve francoskega AS Monaca.

Puyol je za svojo odločitev za zapustitev kluba predvsem okrivil zgoraj omenjene poškodbe, ki mu onemogočajo igranje na nivoju, ki ga potrebuje igralec Barcelone. Ves nogometni svet je sicer slutil, da se Puyolova kariera počasi zaključuje, ampak nekako s(m)o vsi pričakovali, da bo svojo trenutno pogodbo oddelal do konca. Njegova pogodba bi namreč potekla leta 2016, ampak po dogovoru s klubom, bo Puyol postal prost igralec po koncu te sezone. Kje bo Carles nadaljeval svojo nogometno pot ni znano, saj ima po koncu sezone zaenkrat planiran le počitek.

Ampak ne glede na to kako zelo bo izguba Puyola bolela, je s tem dejanjem Puyol mogoče celo naredil eno največjih potez kar jih kapetan kluba lahko naredi. Njegov odhod bo mogoče celo jeziček na tehtnici, ki bo vodstvo kluba končno prepričal v nakup okrepitev za zadnjo vrsto. Ampak preden se dokončno poslovimo od predragega kapetana sta še več kot dva meseca in še nekaj bo priložnosti, da se Puyol poslovi kot pravi vodja, z dvignjenim pokalom.

 

 

Lestvica

Team
Played Points
1 FC Barcelona 25 63
2 Atletico Madrid 25 55
3 Real Madrid 25 54
4 Villarreal 25 49
5 Sevilla 25 41
6 Celta de Vigo 25 38
7 Eibar 25 36
8 Athletic Bilbao 25 35
9 Real Sociedad 25 33
10 Deportivo 25 32
11 Valencia 25 31
12 Málaga 25 31
13 Real Betis 25 27
14 Getafe 25 26
15 Rayo Vallecano 25 25
16 Espanyol 25 25
17 Sporting Gijon 25 24
18 Las Palmas 25 21
19 Levante 25 20
20 Granada 25 20

Politika piškotov