5 največjih talentov Barcelone B

Zaradi nepravilnosti pri prestopih mladih igralcev, se je Barcelona znašla v težavah, zaradi katerih katalonski klub dva prestopna roka ne bo mogel kupovati novih igralcev za prvo ekipo. Barcelona se je na odločitev FIFE pritožila na športno sodišče, CAS, ki bo svojo odločitev sprejelo še pred novim letom.

Če bo CAS prišel do zaključka, da je Barcelona dejansko kršila zakone, in da bo obveljala odločitev FIFE glede dolžine prepovedi, bo Barça v velikih težavah, saj eno leto ne bo mogla okrepiti prve ekipe, čeprav zaenkrat ostajajo nedorečene podrobnosti glede igralcev, ki jih je Barcelona to sezono poslala na posojo. V vsakem primeru bo to pod velik pritisk postavilo nekatere igralce iz Barcelone B, ki že trkajo na vrata prve ekipe in bodo zaradi prepovedi morda dobili svojo priložnost prej, kot bi jo drugače.

Oglejmo si igralce, ki bodo že kaj kmalu nosili dres prve ekipe:

Adama Traore

Po odhodu Denisa Suareza v Sevillo, je Traore prevzel mesto prvega kreatorja B ekipe. Rojen 25. januarja 1992 v neposredni bližini Barcelone, v L'Hospitaletu, Adama se je pridružil mladinskim selekcijam pridružil leta 2004 in že takrat je bilo jasno, da gre za izjemno talentiranega fanta. Adama že celo sezono dominira na desnem krilu Barcelone B in le redki levi bočni branilci so ga uspeli upočasniti, še manj pa je bilo takšnih, ki so ga dejansko zaustavili.

18-letnik ima pred sabo zelo svetlo prihodnost in govori se, da se bo že naslednjo sezono pridružil prvi ekipi. Na vprašanje, kako bo njegov stil ustrezal igri prve ekipe bo potrebno še nekaj časa počakati, ampak za igralca z njegovo tehniko in njegovimi sposobnostmi preigravanja, se bo zagotovo našla minutaža; na začetku morda predvsem kot joker s klopi, ki bi proti utrujenim branilcem lahko bil zelo učinkovit.

Munir El Haddadi

Munir se je letos že bolj ali manj uspešno predstavil v prvi ekipi, ampak zdaj, po povratku Luisa Suareza, bo v bližini Madrida rojeni napadalec moral na svojo naslednjo veliko priložnost nekaj časa počakati. Za mladeničem maroških korenin je praktično nepredstavljivih približno šest mesecev, saj je v tem času z ekipo Juvenil A postal prvak UEFA Youth League, v finalu je dosegel dva zadetka, debitiral za Barcelono B, zbral prvi nastop za špansko U-21 ekipo ter celo debitiral za člansko izbrano vrsto na začetku te sezone. Za piko na i pa je klubsko sezono začel kot član začetne enajsterice prve ekipe, kjer je tudi dosegel svoj prvi gol.

Munir ni klasični napadalec, čeprav je sposoben igrati na tem položaju, ampak se počuti povsem domače na krilih, vendar mu je desna stran igrišča ljubša. Munir ustreza profilu napadalca, ki Barceloni zalo ustreza, saj lahko akcije zaključuje sam ali lahko natančno zaposli soigralca, kar je dokazal v mladinski evropski ligi, ki jo je zaključil ne le kot (daleč) najboljši strelec, temveč tudi kot najboljši asistent.

Sergi Samper

Sergi Samper

Brez dvoma eden najobetavnejših mladih defenzivnih vezistov na svetu, je v Barceloni rojeni Sergi Samper, ki je letos že debitiral v dresu prve ekipe in to v ligi prvakov. Za nogometaša njegove mladosti, 20. januarja bo dopolnil 20 let, je izjemno redko, da nekdo tako dobro razume igro - da točno ve kje mora biti postavljen ob določeni akciji in katero potezo mora narediti, da bo njegova ekipa dobila žogo nazaj in se čimprej vrnila v napad.

Skoraj zagotovo bo Samper naslednjo sezono začel kot član prve ekipe, ampak tudi to sezono ga bomo najverjetneje še videli v zasedbi Luisa Enriqueja, predvsem če bo Javier Mascherano še naprej igral kot osrednji branilec. Kot večina igralcev, ki so se prebili skozi ekipe La Masie, je Samper tehnično praktično brezhiben, njegove podaje pa so zelo točno. Sezona 2012-13 je bila Samperjeva prva kot standardni član začetne postave v ekipi Eusebia in kaj kmalu se je uveljavil kot eden najboljših vezistov v ligi, za kar je bil tudi nagrajen z nominacijo za najboljšega vezista sezone v drugi španski ligi.

Alejandro Grimaldo

Čeprav je prvič zaigral za Barcelono B že leta 2011, je Grimaldo šele pred dvema mesecema dopolnil 19 let. Njegova primarna pozicija je levi bočni branilec, vendar je v prejšnjih sezonah mnogokrat zaigral kot levi krilni napadalec. Letošnjo sezono pa ga je Eusebio večkrat preizkusil na mestu centralnega vezista, kjer se je Grimaldo odlično znašel.

Letos je tudi prvič začel dobivati priložnosti za izvajanje prostih strelov in zaupanje v njegove sposobnosti je uspel povrniti z nekaj izvrstnimi zadetki. Grimaldo je podoben profil igralca kot Jordi Alba, le da je nekaj centimetrov višji. Tako kot Alba je tudi Grimaldo odličen pri podpori v napadu. Zaradi velikega števila bočnih branilcev v prvi ekipi bo Grimaldo na svojo priložnost najverjetneje moral še kakšno sezono počakati, a zaradi njegove vsestranskosti in talenta bo to slej ali prej dobil.

Alen Halilović

Alen Halilovic

Halilović je novo ime v Barceloni, saj se je šele to sezono preselil iz Dinama Zagreb, a je hitro postalo jasno, da gre za zelo talentiranega vezista. Trenutno največja težava v njegovi igri je pomanjkanje znanja španskega jezika ter nepopolno poznavanje zanj novega sistema igre. Toda, ko se bo mladi Hrvat vklopil v igro, bodo njegove že sedaj natančne podaje imele še toliko večji vpliv na igro.

Halilović ima pred sabo še dolgo pot do rednega mesta v prvi ekipi, predvsem zaradi velikega števila vezistov pri Barceloni, še posebej, če bo Barceloni dovoljeno, da se iz Seville vrne Denis Suarez, ampak Halilović bo v ne tako daljni prihodnosti oblekel dres prve ekipe.

Potencial Barcelone B se ne konča pri teh petih mladih upih, saj je v ekipi še kar nekaj igralcev, ki se lahko razvijejo v igralce, ki bodo v prihodnosti nosili dres prve ekipe. Mednje gotovo lahko štejemo naslednje: Sandro Ramirez, Jean-Marie Dongou, Frank Bagnack, Edgar Ie in Joan Angel Roman.

Prihodnost Barcelone, kar se tiče doma vzgojenih igralcev, je torej še naprej svetla.

Lestvica

Team
Played Points
1 FC Barcelona 25 63
2 Atletico Madrid 25 55
3 Real Madrid 25 54
4 Villarreal 25 49
5 Sevilla 25 41
6 Celta de Vigo 25 38
7 Eibar 25 36
8 Athletic Bilbao 25 35
9 Real Sociedad 25 33
10 Deportivo 25 32
11 Valencia 25 31
12 Málaga 25 31
13 Real Betis 25 27
14 Getafe 25 26
15 Rayo Vallecano 25 25
16 Espanyol 25 25
17 Sporting Gijon 25 24
18 Las Palmas 25 21
19 Levante 25 20
20 Granada 25 20

Politika piškotov